Στοματολογια

Athens Dental Care

Η Στοματολογία ή Παθολογία του στόματος είναι η κλινική εξειδίκευση της Οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία νοσημάτων του βλεννογόνου του στόματος (γλώσσα, υπερώα, παρειές, χείλη, έδαφος στόματος), των οστών των γνάθων και των σιαλογόνων αδένων, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε τοπικούς ή σε γενικούς παράγοντες (συστηματικά νοσήματα).

Όλα αυτά τα νοσήματα εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα με τη μορφή όγκου, έλκωσης, πλάκας, λευκής ή ερυθρής, κηλίδας, μελανής, ερυθρής ή κυανής, φυσαλίδας, κύστης ή σαν σύμπτωμα όπως πόνος, καυσαλγία, ξηροστομία, δυσγευσία, κακοσμία.

Η Στοματολογία είναι μια εξειδίκευση με μεγάλο εύρος στην οποία πρέπει να προστρέχει ο ασθενής όταν διαπιστώσει κάποια αλλοίωση στη στοματική κοιλότητα. Ο ειδικός Στοματολόγος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα είτε με συντηρητική φαρμακευτική αγωγή, είτε με μικρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Στοματολογική, επίσης, εξέταση για προληπτικούς λόγους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως π.χ. καπνιστές, είναι επιβεβλημένη και μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων με σοβαρή πρόγνωση.

Νοσήματα Στόματος

Οι παθολογικές καταστάσεις του στόματος μπορεί να είναι φλεγμονώδους φύσης ή νεοπλασματικής αρχής (καλοήθη ή κακοήθη νεοπλάσματα). Στις συχνότερες φλεγμονώδεις βλάβες του στόματος ανήκει π.χ. το τραυματικό έλκος το οποίο μπορεί να προέρχεται από δήξη (δάγκωμα), οξύαιχμα δόντια, άγκιστρα οδοντοστοιχιών, κακότεχνες εμφράξεις ή προσθετικές εργασίες κ.ά. Είναι μια επώδυνη συνήθως βλάβη που μετά την αναγνώριση και άρση του αιτίου υποχωρεί σε διάστημα 10-15 ημερών.

Στα νοσήματα φλεγμονώδους αιτιολογίας ανήκουν και οι βλάβες του στόματος από οδοντοστοιχίες με συνηθέστερη τη στοματίτιδα, μια διάχυτη ερυθρότητα του βλεννογόνου αντίστοιχα με τη θέση που έρχεται σε επαφή με την ολική ή μερική οδοντοστοιχία. Οφείλεται σε συνδυασμό κακής εφαρμογής της οδοντοστοιχίας, κακής υγιεινής της, στη συνεχή παραμονή της στο στόμα όλο το 24ωρο (και κατά τη διάρκεια του ύπνου), καθώς και στην ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans.

Συνήθης, επίσης, νόσος του στόματος είναι οι υποτροπιάζουσες άφθες, ιδιαίτερα επώδυνες ελκώσεις κυκλικού συνήθως σχήματος που υποχωρούν σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και επανεμφανίζονται σε άλλοτε άλλο χρόνο χωρίς να είναι μέχρι σήμερα σαφής η αιτιολογία τους.

Όγκοι επίσης αντιδραστικής/φλεγμονώδους αιτιολογίας, όπως το τραυματικό ίνωμα, το αιμαγγειωματοειδές κοκκίωμα που οφείλονται σε χρόνιους ερεθιστικούς παράγοντες όπως χρόνια δήξη (δάγκωμα), τρυγία, κακότεχνες εμφράξεις ή κακή εφαρμογή προσθετικών εργασιών είναι επίσης συχνές βλάβες. Η διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων βλαβών βασίζεται στη χειρουργική αφαίρεση και στη μικροσκοπική εξέταση με την οποία επίσης ασχολείται η Στοματολογία.

Προκαρκινικές βλάβες & καρκίνος του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί και σε έδαφος προκαρκινικών βλαβών, δηλαδή βλαβών που έχουν το δυναμικό να εξελιχθούν σε καρκινικές, με συχνότερη τη λευκοπλακία, μια λευκή πλάκα του βλεννογόνου του στόματος που δεν αποκολλάται, είναι ανώδυνη και δεν οφείλεται σε φλεγμονώδεις παράγοντες ή σε συστηματικά νοσήματα αλλά κυρίως στο κάπνισμα και η διάγνωση της βασίζεται στη βιοψία και στη μικροσκοπική εξέταση.

Όγκοι καλοήθεις όπως το λίπωμα, το θήλωμα κ.ά. αλλά και κακοήθεις, με κύριο εκπρόσωπο το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή καρκίνο του στόματος, αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα. Ο καρκίνος του στόματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα σε συνδυασμό με την κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ ο πιθανός ρόλος του ιού HPV κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η οριστική διάγνωση του καρκίνου του στόματος γίνεται από τον ειδικό Στοματολόγο με τη λήψη μερικής βιοψίας και την ιστοπαθολογική (μικροσκοπική) εξέταση.

Στοματικές εκδηλώσεις γενικών νοσημάτων

Στη στοματική κοιλότητα μπορεί επίσης να εμφανισθούν εκδηλώσεις από μεγάλο φάσμα συστηματικών νοσημάτων όπως δερματικά νοσήματα, νοσήματα του αίματος, λοιμώξεις (ιοί, μύκητες, βακτήρια), αυτοάνοσα νοσήματα, οι οποίες συχνά μπορεί να αποτελούν και το πρώτο σημείο (σημάδι) της γενικής νόσου.

Σύνηθες δερματικό νόσημα είναι ο ομαλός λειχήνας που εμφανίζεται ως επί το πλείστον με μικρά λευκά επάρματα που σχηματίζουν δίκτυο ή και με ελκώσεις. Ο ρόλος του ειδικού Στοματολόγου είναι κεφαλαιώδους σημασίας διότι καλείται να συμβάλλει στη διάγνωση του γενικού νοσήματος με βάση τις στοματικές βλάβες. Τέλος, βλάβες που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα μετά από αντινεοπλασματικές θεραπείες (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού) αντιμετωπίζονται επίσης από τον ειδικό Στοματολόγο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακολουθήσετε σχετικές συνεντεύξεις της κυρίας Σκλαβούνου. 

 

×